The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Monday, March 28, 2016 tepat kul 9:39 PM 1 Comment

Wedding.

Aku benci kenduri kahwin, for three main reasons:


 1) It’s crowded; Too many people, kau kena datang awal kalau tidak kau tak dapat parking, tak dapat tempat makan atau tak dapat udara.

2) It’s hot; believe me belum pernah lagi ada wedding orang melayu yang bukan anak datuk dan tan sri, buat wedding dalam dewan air cond. It will be steamy hot under the canopy, lepas tu makan lauk berempah lagi, imagining alone makes me suffocate already.

3) The event itself; seriously how do you picture typical malay wedding? Growing up in kampungs, I imagine loud noises everywhere. Semua jenis bunyi bising dan menyakitkan telinga boleh bergabung, bersatu padu. Pertama, bunyi lagu melayu 70-an berdentum di speaker, “Oh Fatimah… gadis aaayuu..” Suara tetamu-tetamu bersembang, “Man!! Alahai baru dating ye ko..mana orang rumahnya?” bunyi motor, bunyi periuk tambahan ketang ketung ketang ketung dengan laungan dari ahli rewang “Mana air? Weh Jibam, mana air sirapnya dah isi belum?” lepas tu tambah dengan bunyi budak menangis, suara sekumpulan gadis hijabist ketawa sesame lawak sendiri yang tak kelakar dan tambah sekali lagi suara makcik ketua rewang tadi “AIR SIRAP TADI DAH ISI KE BELUM?? Orang nak makan dah nak tercekik dah tu!!”


Oh dear, so miserable. Aku tak boleh bayang jadi pengantin dalam suasana macam ni. Panas, bising, tak selesa, lauk tak sedap. I probably would kill myself.

So, here’s my idea. Why not we change the miserable traditional malay wedding to make it seems more, if not too important, make it emotional and significant.

Let’s think of what is important and remove what we don’t require for a real wedding ceremony. You need bride and groom. Bridesmaid sorang, Best Man sorang. Tk guna ajak bridesmaid ramai-ramai, kalau diorang niat cuma nak masuk Instagram je. Parents and in laws diutamakan. Siblings, saudara rapat, dan kawan-kawan terdekat. Member yang kau kenal 15 tahun lepas masa main guli tak payah ajak pun takpe. Bagi kad jemputan by hand pada yang hadir dan one of your family perlu jaga pintu masuk untuk kenal pasti siapa yang datang untuk pastikan tiada aktiviti sindiket makan free.


Aku nak wedding aku lebih bermakna, so 50 guests for me is good enough. I have the silence, I have enough air to breath dan pastikan majlis berjalan dalam dewan kecil berhawa dingin. Aku mahu organizer event yang dipilih dari member aku buat slideshow untuk ceritakan secara ringkas kisah hidup aku dan isteri aku dari semasa kecil. It’s important to give the details a bit to make sure the wedding’s spotlight is spot on, and its objective is shot in its correct projectile path; which is for the brides and groom. Not for pakcik makcik, for the how much the hantaran costs, and not for gadis hijabster to take selfies on my RM3000 “pelamin”.


For me, I am interested in western style; in a way that they will let their chosen closest person to give out a speech. I want my best friend to give a speech, which I will neither edit them out or see him write the speech with my knife at his neck, I can accept any bad jokes or shameful skeletons let loose from my closet, coming out of my retarded friend’s unrated speech.
I hate wearing traditional malay warrior clothes, it looks heavy, uncomfortable and disturbing. I think that will be the chance for me to put on some tux with a long coat, making me looks like 1800’s magician ready to show some shit ton of actions. Without the hat, of course. Not being narcissistic, but I like my hair revealed.


I will also pay some good buskers to play songs for the entire rather quiet dining session. The only noice you’ll hear will be the acoustic guitar and the sound of a spoon and fork. Menu utama, nasi biriyani dan nasi kukus. Damn sedap kot. Nasi minyak is so yesterday like my pair of socks. Lauk; Ayam goreng, kari daging, ayam masal sambal, sayur, salad, ulam, sambal belacan, fuck it taruk satu kedai makan situ terus lah. Menu special, kambing golek, ice cream sundae, cendol, chocolate moist, Nutella sandwich. Diabetes will come at ya bruh.



Mahal? Nampak grand? Apadehal, guests pun 50 orang je. Sorang hulur lah rm200. 



"Siapa diorang ni ayah?"
-"Entahlah Lisa, Diorang datang ni nak makan je"



     

best ke tak best? 

1 Response so far.

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

anda pilih teh ais yang berbayar atau comment yang free?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...