The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Sunday, February 14, 2016 tepat kul 3:44 PM 0 Comments

Kita diberitahu 1.5 juta rakyat Bangladesh akan dibawa masuk menjelang tahun hadapan. Semua rakyat Malaysia panik, gelisah dan tak tentu arah. Ya betul, semua bencikan pemandangan di bandar-bandar yang nampak seram dipenuhi mat bangla dan mat nepal. Ini betul. Aku pun menyampah. Naik lif bau bangla. Naik LRT bau bangla. Kejap lagi silap silap ada orang jual perfume bau bangla. Cibai betul.


Tapi bila aku tengok dari sudut industri, kemasukan bangla ni memang tak boleh nak dielak. Disebabkan satu punca utama; peluang pendidikan Malaysia yang terlalu banyak dan murah. Ya betul, murah. Look at the bright side, Malaysia ada banyak institut pengajian yang ditanggung kerajaan yang menyediakan sijil kemahiran untuk pelajar yang tak mampu masuk ke universiti; Politeknik, Giatmara, IKBN, ILP, dan banyak lagi institut kecil. Now, it maybe a good way to achieve higher education level di Malaysia. And it did. Politeknik juga banyak hasilkan tenaga kerja yang berkualiti.

Masalah sekarang, setiap tahun berapa ribu graduan dari institut-institut ni? You can say around 10,000. Aku malas google, so aku anggarkan je. Tapi dalam setahun kita boleh kira berapa banyak je peluang pekerjaan yang dibuka untuk level orang berpendidikan. Sebab dalam mana-mana industri pun akan perlukan lebih ramai pekerja buruh dari pekerja berkolar. Itu common sense. 

So, kau tak boleh nak compare pengangguran rakyat Malaysia dengan jumlah pekerja Bangla di Malaysia. Kau suruh budak lepasan ILP panjat bangunan 30 tingkat untuk welding, atau angkat bar besi 20kg kehulu kehilir, mahu ke dia? Mungkin kalau dibuat pun dia akan complain "Ini kerja bangla. Apa aku pulak yang kena buat?". Ye, pekerja kita akan complain kalau buat kerja susah, sebab kita Melayu. Sebab semua orang melayu nak kerja jadi supervisor, jadi boss, duduk dalam tempat air cond. Semua orang nak selesa. Semua orang nak easy work, easy money. Sedangkan ramai graduan yang selepas habis belajar terus buntu tak tahu apa nak dibuat, tak tahu apa kebolehan diri sendiri. Lepas tu mereputlah menganggur lepak atas motor.

Aku tak sokong kemasukan Bangladesh, memang betul tak. Tapi kebanyakan industri tak ada pilihan. Bila aku nak memilih ahli team untuk project, aku akan utamakan orang Melayu, Sebab apa? Sebab orang melayu biasanya lebih bijak, ada akal, ada idea dan ada skill. Tapi sayangnya, yang melayu cuma tinggal yang dah berusia. Tak ada pelapis melayu muda. Semuanya yang membesar dizaman habis SPM terus cari kerja, bukan berlumba masuk kolej. 

Ramai yang mempertikaikan keputusan kerajaan. Ramai yang memberontak. Ada yang marah "Ramai lagi rakyat Malaysia yang menganggur kenapa tak utamakan orang kita?". Masalahnya yang ramai menganggur di Malaysia kebanyakannya yang berkelulusan. Ada sijil, diploma dan degree. Yang diperlukan cuma orang yang boleh buat kerja buruh, yang aku jamin none of these folks sanggup buat.

Tapi itulah, siapa taknak kerja selesa. Peluang pendidikan murah, siapa taknak cuba. Sedangkan industri pula perlukan 1juta pekerja buruh dan cuma 10ribu orang Melayu yang berminat. Then again, kita berbalik pada kesimpulan yang sama. Tiada pilihan lain.





  

best ke tak best? 

0 Responses so far.

Post a Comment

anda pilih teh ais yang berbayar atau comment yang free?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...