The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Monday, February 13, 2012 tepat kul 10:54 PM 23 Comments

Ramai yang anti bila aku kata aku tak suka K-Pop and drama Korea. Some of them kata, aku belum tengok lagi dah nak mengutuk. Well sebenarnya aku malas nak cerita sebenarnya aku dah lalui zaman tengok drama korea lebih awal dari korang-korang semua. And aku ada sebab kenapa and sejak bila aku start tak suka Korean drama/boy band. Aku benci drama korea sebab sebenarnya drama and music korea ni sama je sepesen macam drama melayu and muzik kat malaysia. Diorang berubah ikut trend dari trend yang bagus, pada trend yang bangang.




Drama korea yang first yang aku tengok masa aku darjah 4. Winter Sonata. Surely ramai yang kenal drama ni. Tapi kalau tanya budak-budak sekolah yang duduk 24 hours layan drama korea and post gambar pelakon korea muka jambu tu mungkin diorang tak kenal, atau cuma dengar-dengar dari cerita orang je. Winter Sonata bagi aku lebih berkualiti dari drama yang ada sekarang, and jalan cerita dia yang awesome. The way dia bawa mood romantic tu and the twist. Boleh dikatakan drama ni adalah breakthrough bagi Korea. Tapi at the same time cerita ni dah start satu trend baru and drama lain start mengikut jalan cerita cinta empat segi, awek hot goda hero. You know that kind of twist. And rasanya dari cerita ni jugaklah, rambut Bae Yong Joon yang tutup dahi tu start jadi trend and dijadikan lebih jambu dan gay macam pelakon and kpop-kpop zaman sekarang.




And then comes Autumn In My Heart. Masa ni style drama korea still mood romantic and sedih. Jalan cerita dia ok, plot cantik and pelakon-pelakon dia semua memang layak jadi pelakon, bukan setakat bermuka jambu and control hensem sepanjang masa. Masa ni aku cuma ingat pelakon dia Wong Bin. Dia pernah berlakon dalam drama Korean/Japan Friends dengan pelakon comel Jepun Kyoko Fukada. Wong Bin boleh dipanggil lelaki sejati sebab dia tak bergaya gay, pakai baju lelaki normal, rambut hitam pendek sikat belah tepi and berlakon menjadi. Autumn in My heart punya plot tentang adik perempuan yang berjumpa semula dengan abang angkatnya yang terpisah. Then again, jalan cerita macam ni jadi ditiru pulak drama-drama selepasnya.


Drama yang sangat tipikal sekarang ni.Selebihnya, seingat aku drama korea yang aku dah tengok sejak sekolah rendah dulu mostly agak serious. Hotelier, All About Eve, Propose, and  entah apa lagi aku dah lupa. Satu lagi drama yang jadi trendsetter, All About Eve. Jalan cerita drama ni dah jadi trendsetter pada style drama pasal lelaki kaya, seorang lelaki yang tak berapa nak kaya, perempuan comel yang malang, perempuan hot yang jahat and jalang goda lelaki kaya ni. Style cinta empat segi jugak lah. Sekarang tipikal gila drama style macam ni. Tapi drama ni ok lagi sebab at least hero dia Jang Dong Gun adalah seorang lelaki. Drama sekarang tang mana kau nak jumpa hero dia lelaki? Aku nampak semua perempuan je. Haha.



Drama korea sekarang hero ke heroin ke dua-dua guna pelakon perempuan.
Ini lah contohnya. Heheh.

Tapi bagi aku trendsetter yang paling obvious adalah drama komedi Successfull Story of A Bright Girl, dimana heroinnya yang comel and kecik, Jang Nara dah bawak satu huge trend pada Korean entertainment industry, dimana perempuan comel yang kuat marah, kasar, tak control and tak hot itu sebenarnya big audience attraction. Aku sangat layan drama ni sebab masa drama ni released belum ada drama pasal perempuan comel yang tak control and perangai kasar dalam drama. Masa ni aku darjah 6. And inilah kali terakhir aku tengok drama korea. 






Then, it gets ridiculous. Drama korea yang selepasnya dah jadi macam cerekarama kat TV3 setiap sabtu yang mak aku tengok setiap minggu. Diorang just copy jalan cerita yang sama over and over again, just modify sikit-skit je, especially pelakon. Masa aku form 1 aku dah start berubah arah pada drama Jepun. Hero is the first, pelakonnya Takuya Kimura and his ideal partner, Matsu Takako. It was brilliant. And then aku layan Beach Boys and Summer Snow. Aku mula dapat the sense of drama again. Plot yang unik, pelakon yang realistik, twist yang susah nak expect, full of emotion and humour yang selamba and tak memaksa orang untuk gelak macam drama Korea. 


Beach Boys. Bagi aku best drama pernah wujud. Stared by Takesi Sorimachi and Yutaka Takenochi.
Cerita ni takde love-lover romance-romance, semua about life and friendship.


Masa ni jugak aku start layan J-Pop, muzik pop Jepun yang wujud lebih awal dari K-pop. Masa ni group yang famous News, Kat-Tun, Smap, and Tokio. Masa ni Big Bang, 2PM yang menyanyi cam gampang tu belum wujud lagi. Lepas trend J-Pop turun kat Jepun, baru K-Pop start naik. Who's the trensetter? Yes, Jepun. Tapi K-pop lebih buat trend ni lebih jambu, lebih Justin Bieber and of course lebih....erm...gay.


Bila aku form 3, aku try sekali tengok drama Korea yang terbaru, dengan harapan maybe aku akan layan drama Korea balik. Masa tu tengah hot tayang My Lovely Samsoon. Baru tak sampai sepuluh minit aku tengok aku dah menyampah. Its gotten worse and tipikal. Konsep yang sama sejak drama yang lepas-lepas yang aku dah tengok. Semua berkonsepkan lelaki yang cool and hensem berdepan dengan girl yang ala-ala kampung yang suka kasar, cakap banyak, bermuka comel and selalu buat-buat muka comel. Komedi dia dibuat-buat and tak natural. Dari segi skrip and plot semua tipikal and tak realistik. Also in the end, tak ada mesej yang disampaikan. Sama macam kau tengok Senario Ops Pocot atau Hantu Botol Kicap. Langsung tak setandingg dengan kualiti drama Jepun, and tak setanding drama korea yang dulunya.  Sangat tipikal and clishe. Same goes to Full House and the next and next drama. Drama korea dah mula dipenuhi lelaki-lelaki jambu berambut rebonding and perempuan berhempas pulas buat perangai comel mintak kaki.



And surprisingly, sampai sekarang konsep drama Korea still tak berubah. Pointless and rubbish. Thats the reason why I dont watch korea anymore.



P/S:U mad girls?

      
 

     




best ke tak best? 

23 Responses so far.

  1. aku suka the successful story of a bright girl.. jjang nara berlakon.. 1st and last drama korea aku tgk...

    dan yes jepun punya drama n artis lg best..

  2. tengok nama kau pun aku tahu kau minat jepun. haha

  3. thats so true bro. dari dulu sampai sekarang asyik guna taktik sama. kalau bukan perempuan comel, cerita pasal perempuan sakit. lelaki pulak pakai gincu melebih dari perempuan. oh kamon la -,-

  4. mungkin ade betul ape yg ko kate tu. korean drama skang ni byk di penuhi ngan muke2 gay-ish ala ala jambu 88. Trending skang menuntut kearah tu kott..maka xde peluang la plakon2 korea yg dh kertu ala ala batu belah batu bertangkup tu...oh kesian plakon veteren..haha

  5. miss no right: lelaki pakai gincu? haha. aku tak tgk lagi, tapi serius hodoh

    apai: tahu takpe? pelakon macho mcm aku ni nak letak mana? eh?

  6. drama-drama kat m'sia juga dah macam drama-drama korea. contoh paling terdekat vanilla coklat ape jadah ntah tu.

    hoish!

  7. layan crows zero lagi best, semua lelaki tulen

  8. hahahaha..ni je yang mampu ema komen..

  9. eh my lovely sam soon oke ape.. kelakor. hehe.

  10. azreen: semua drama melayu termasuk drama makcik2 sakit tu mengarut

  11. ema: itu bukan komen namanya. haha

  12. ipa: ok? dah pergi jauh-jauh dari sini

  13. a'ah la kann.
    citer korea lame2 lebih valuable.
    zaman aku sekolah dulu. haha!
    aq anti k-pop je. (hentah hape hape)
    tp still lagi boleh layan la citer korean nie.
    xdela smpai kemaruk dengan jejaka2 tak sunat tuhh. hakhak!

  14. yutaka takenouchi lah. celah mana kitanoochi. hahaha

  15. silap lah. ak dah lama tak tgk dia. hahaha

  16. kalau kau cuba tengok yang tak da romace2 sangat mesti teruja...masih korea...tpi it's all about action..contoh...!athena godess war...entah betul ke tak...oh satu lagi swallow the sun...around 2009...time ney ji sung dah hensem...nampak kental..

  17. dah2 jgn ckp pasal korea dgn aku. haha.
    ji sung tu sape? Park Ji Sung? xtau pulak dia berlakon drama. haha

  18. maybe x lma lgy demam k-pop akn brakhir n mncul demam len...wlaupun ak pminat k-pop tpi x dnafikn drama skrang popular dgn theme laki kaya yg hensem dgn pmpuan yg naif...mula2 gduh..pas2 ska n kna hdapi rintangn sma2....n stu lgy theme popular, pmpuan disguise dri dya jdik laki n msuk sk laki or what ever la.....tpi ak ska drama yg bdk sk laki yg brmasalah, kaki gduh....n tntng friendship n love.....tpi drma jpun bnyak la sbb bnyak diadaptasikn dri manga jepun....tpi korea x dew bnyak sgt...yg ak jmpa la shut up flower boy band...hehe citer dya x der romantik sgt....sikit je, pastu ada bnyak konflik , msalah psal friendship n love, decision about life n yg sdihnyer leader band nie mati dkt ep 2......ak giler nangis...dya cm spoiler skit....tpi mmang ada msej yg nk dsampaikn tntang arah tuju hdip msing2...hehe

  19. agree 70% ...drama korea yg aku paling suka Jewel in the palace...yg lain2 tu

  20. kita pun minat cerita korea semua kita follow...Yup!!! i pun start minat k-drama sejak Winter sonata. Cerita k-drama yang sekarang banyak juga yang best2 apa. Macam i suka sangat cerita 2 weeks lakonan lee junki. Cerita dia best giler~ Memang menangis giler ler.~

    Cerita itu pasal seorang lelaki yang dituduh ats tuduhan membunuh sedangkan dia sama sekali tidak melaku pembunuhan itu. Sebelum dia dituduh membunuh. Dia telah berjumpa dengan bekas kekasih dia yang telah terpisah dan kekasih dia memberitahu yang dia melahirkan seorang anak dan anak itu ada penyakit dan perlukan penderma dan kekasih dia minta dia untuk buat check up doktor tengok dia sesuai jadi penderma. Dah buat check up 100% dia layak untuk menderma. Doktor telah menetapkan tarikh pemedahan adalah selepas 2 minggu dari tarikh check up tu tetapi dalam perjalan pulang si hero ni (lee junki) ada orang perangkap dia dan menyebabkan dia di tuduhan membunuh. Jadi masa nak perbicaraan ke apa ntah xingat dalam perjalanan van polis accident dan ketika itu dia cuba melarikan diri dan sepanjang itu dia diburu polis tapi dia terpaksa bertahan jangan sampai ditangkap oleh pihak polis. Dia hanya ada masa 2 minggu untuk membuktikan dia tidak bersalah dan juga di waktu yang sama tidak boleh tertangkap dalam masa 2 minggu ini kerana dia mesti jaga diri dan tidak boleh cedera oleh kerana dia perlu menderma dan menyelamatkan anaknya...

    Memang minat lee junki sejak dia belakon cerita my girl lagi...cerita lain lee junki yang minat giler sampai sekarang ialah ILJIMAE!!! peh! memang sedih giler...pasal dia nak balas dendam dekat orang yang bunuh ayah, kakak dan mak dia dan bersihkan maruah keluarga dia...Jangan kata kita. Anak buah kita pun suka sampai dia pinjam cd kita. Sampai sekarang xpulang2. Geram tol huh~ tapi as peminat k-drama tak dinafikan ada juga yang cerita korea xbest. Kalau xbest kita pun xde nengoknya~

    SIAPA KATA HERO LAMA yang dah tua2 takde dipedulikkan. Ada banyak juga cerita yang hero sama sekali xhencem tapi jalan cerita dia best. So kita layan jer~ Ada juga hero dia atau pelakon dia taklah terkanal atau dah tua...

  21. Saya peminat Kpop dan saya setuju dengan entri awak. Saya harap demam Kpop nih akan berakhir dan masyarakat dunia akan beralih demamnya kepada gelombang yg banyak faedah b'banding gelombang Korea yang entah apa entah itu. Drama dia sekarang makin ngada2, tipikal sangat, hingga sy sendiri dah tak kuasa nk lyn drama2 Korea nih. Tapi, Running Man ttp no.1 . Hehe.

  22. drama jepun semue beraneka pilihan.. cinta ade.. yg mcm detective conan pun ade.. semua lah.. drama jepun lebih pentingkan persahabatan berbanding drama korea yg byk pentingkan percintaan dan saat xgembira..

  23. Cerita skang xbest da, jangnara mmg best bwk watak natural je cyer my love pattzi pon mmg best!! Now xde best da korea.

Post a Comment

anda pilih teh ais yang berbayar atau comment yang free?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...