The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Monday, June 20, 2011 tepat kul 6:04 PM 11 Comments

Masuk sem satu tahun dua nie, insyaalah, aku akan kiss Electrical Engineering's ass goodbye, and say hello to  a new course, Product Design Engineering. Surat dah dapat, tinggal nak gi buat kad matrik baru n tukar sistem je. Aku tau apa yg reader akan fikir, and aku taw apa yg korg akan tanya aku.

Kenapa tukar? Kenapa dah abis tahun satu baru nak tukar? Kan sayang nanti kena ulang sem? Kenapa pergi product design? Course apa tu? Amik course tu boleh dapat keje ke? Dah fikir masak2 ke? Nanti PTPTN kena sekat kan? Ko rasa tukar course ko bole score ke?

Semua tu respond dari  semua org yg aku gtaw yg aku akan tukar course. And aku boleh kata 95% dari 10 org tak setuju dgn decision aku. Ai, macam mana dapat 0.5 tu? 0.5 is from my abah, who, tak kisah pun selagi tak makan duit dia. Aku tak sure ptptn akan sekat tak kalau tukar course. If the answer is yes, it will be 100% disagree. I cross my fingers for that.

Bila leader Red Indian pun tak stuju dgn aku
Heyy!! Pasal apa kau mau tukar hah???

  Actually, aku pegang satu fahaman yg aku teorikan sendiri. Kalau kita rasa yakin benda tu betul, tapi still majority kata salah, kemungkinan besar kita salah. I had that concept in my head all the time. Tapi dalam masa yang sama, aku percaya, aku adalah manusia yg ada dua otak, yg ada dua cara pemikiran, and dua fahaman, and dua character. Bunyi macam mental, but no. Actually, psycologically, bila individu tu buat decision seorg diri, ada dua cabang dalam otak dia. Cara paling senang, n cara paling effective.Aku ada dua cabang dalam pemikiran aku. Pemikiran sengal, n pemikiran rasional. Pemikiran sengal aku kata, "Susah doe electrical, tak minat plak tu, tukar ar" then aku switch pada pemikiran rasional, " Memang Electrical lebih baik, tapi kena ingat, degree cuma sekali, so buat yang mana yg kita minat supaya tak menyesal nanti"
Sungguh skema pemikiran aku yg satu lagi tu.
And I consider that as 100% agree.


For the question, aku akan jawab satu2.

1) Kenapa tukar?
-tak minat langsung
-look at my result
-tak suka belajar benda yg aku tak nampak. Elektrik tak visble, susah nak imagine.
-fakulti Produk Design kat kampus induk, senang nak gi kelas n facility lengkap.
-aku minat design, n produk design is the 2nd choice in UPU application.
(aku pun tak ingat kenapa aku letak electrical atas skali)

2) Kenapa dah abis setahun baru nak tukar?
-Kalau korg yg dgr decision aku amik masa 1 minit untuk judge and try nak advice aku, aku amik masa setahun untuk fikir sehabis fikir bout future, and list baik buruk nya, consider semua aspek-aspek kehidupan and consult dgn lecturer sana sini. Ingat tak penat ke buat decision? Setahun aku fikir ok. Nak kata punya lembab otak aku buat decision.



3) Kenapa product design?
-Sejak kecik, benda yg aku tau n minat cuma melukis jer. And aku suka design as well as i love physics damn much. Aku punya target dalam kehidupan yg fana ini is to be a design engineer. Tu yg aku tulis dalam buku note masa kat matrik dulu.


4) Course apa tu?
-Product Design Engineering is the combination of Designing Art + Mechanical Engineering. Can i find anymore attractive course other than that?


5) Boleh dapat keje ke?
- Izinkan aku jadi skema jap bole x? Skang nie, yg penting, kita belajar je sebaik mungkin, dapat kerja atau tak biar Allah yg tentukan. someone told me that :)

6) tak kena ulang course ke?
-Ulang course kat Unimap ne lum pernah aku dgr, sebab basic still engineering. Tapi since that banyak chained subject utk Product Design aku tak amik kat Electrical, aku pun tak berani jawab. Nanti aku kena jumpa HEP utk discuss wether wether kena start balik dari mula atau teruskan, tahun 2 tapi kena amik banyak credit hour+plenty of shortsems. So, doakanlah aku tak kena start dari 1st year taw. Aminn.


7) PTPTN tak kena block/sekat ke?
- Bab nie depend wether aku kena balik 1st year atau teruskan. Kalau teruskan, that means PT tetap masuk. -Aku tak kisah kalu kena extend even tak dapat PT satu sem, daripada tak dapat langsung 3 tahun.


8) Ingat tukar course bole score ke?
- Aku ada tanya budak mechanical. Dorg kata mecha susah. Aku kata kat diri sendiri : Naseb baik, aku amik product design nanti"   Tanya dorg, apa killer subject untuk Mecha,      "Thermo dgn static.."
oh shit, dalam Product design pun ada Thermo dgn static!

9) Soalan yg aku selalu tanya diri aku:  Is this the truly right choice? And am i sure that im not going to regret?
- Jawapan yg aku selalu bagi kat diri sendri : Aku bukan tuhan, and aku tak boleh yakin yg aku takkan regret. Tapi aku yakin, yg kalau aku tak tukar, surely aku nyesal. nanti


Aku ada baca satu entry yg best dari The Other Khairul. It says something about takdir. Kita boleh ubah takdir, kalu kita rasa benda yg kita lalui tu is just not right. Takdir yg aku lalui skang is to struggle with electrical without interest in it, and became a lousy electrical engineer, atau aku boleh ubah untuk study apa yg aku suits with and hopefully jadi design engineer yg mcam aku nak.

Its simple. Allah bagi aku satu jalan, which destinasinya aku tak tahu kemana. And aku ubah jalan tu ikut apa yg sesuai dgn aku, and biarkan Allah guide where it should bring me to. Hopefully, towards success.


Electrical yg complicated

Product design yg fun

Lst sem:  Dah lama tak dengar cerita member lama masa skolah dulu. Usha punya usha, im smiling tgk apa dorg buat sekarang. Anep, masa kat skolah dulu fast car enthusiast. Hari2 bora dgn aku pasal Ferrari, Lamborgini, Skyline and ajak aku lukis keta. Dia lukis kereta yg memang dah ada. Aku biasalah, design kereta baru. Skang, dia kat Poloteknik belajar  Automotive. Pian, dulu terer math, skang blaja Economy apa tah kat UIA. Wan, dia punya ayat law bercakap memang skema n baku ckit, baru grad Pre-U (skang tak panggil form 6 dah oke). Result dia gempak. Sumer member aku is on their own way, to becoming what they want. So, i looked back at myself. Studying electrical reluctantly. Is this my own way? I didnt think so. So, i came up with the decision to get back on my own lane.

Future? Nobody can tell. Im just designing the way, God will determine the outcome. 

p/s: Rasa-rasanya ada soalan lain korg nak tanya?

best ke tak best? 

11 Responses so far.

  1. its ok actually.. as long for ur future.n since u oredy think it hardly n get it oso so gud luck! hee *ayat orang yg give up gak ngan kos die* hehehe ;)

  2. haha..thanks. sy pernah ckp x saya pernah apply Comp science?

  3. static n thermo bkn tol2 killer lar.. byk agi yg laen yg tol2 killer.. welcome to mechy life!
    p/s : acad is fun but mkn mase yg lame, but do enjoy! ;]

  4. This comment has been removed by the author.
  5. huhu.,, gudluq 4 ur new course.. =D

  6. pernah.. then kite patot tukar due la.. haha ..but sy xtau sy minat kos pe..kekeke

  7. amar: thermo n static tu killer setakat yg dorg dah belajar la...
    kau first guy welcome aku...so TQ2,terharu cm gaban nih.haha
    intan: thank u :)

  8. ala.,xkesah la kan.,as long as minat tu ada.,sebab semuanya bermula dengan minat ^^

  9. welkam =)

  10. :) hahaha product design engineering. minat yang penting.

  11. Betul ke boleh tukar kos ? Takde syarat yang dikenakan ?

Post a Comment

anda pilih teh ais yang berbayar atau comment yang free?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...