The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Thursday, June 30, 2011 tepat kul 11:18 PM 6 Comments

"Zizan rap? biar betul??"


Semalam, sedang aku lepak2 santai kat ruang tamu umah, sambil online, mak aku bukak radio. Aku pun layan je. Then ada satu lagu melayu nih, taktau tajuk apa, tapi apa yg cell otak aku sempat tangkap chorus lagu dia "Selamat tinggal kawanku bla bla bla something"   bla bla bla tu tak termasuk la oke. Chorus tu memang lah agak catchy, tapi bila aku dgr rap dia...omg. Tipikal rap melayu. Tapi cam lebih mediocre sikit dari Fabulous Catz n Altimet. "Ai, teruk tul mamat yg rap nie, rap apa camnie?"  Then adik aku tetiba menyampuk, "Cuba teka sape rap tu?"  sambil tu beliau tersengih2 tahan gelak. Aku pikir pehal lak budak nie, dah mereng ke. " Sape?" Sambil tersengih2 beliau jawab, "Zizan, zizan raja lawak" . I was like, "what??serious??"
Frankly, aku memang minat Jozan, almost sumer video dorg ada lam laptop aku nie. But, what? Zizan start rap plak? 

Aku tak rasa benda nie lawak pun actually. In fact, aku rasa panas n bengang. Sebab lately, banyak spoiled rapper berlambak2 kat Malaysia. Aku tak bengang kalau rapper tu tak bagus, tapi aku bengang kalau ramai org try nak rapping sbb rasa rap tu senang just camtu jer. Hasilnya, rap dorg just macam berpantun dgn nada mendatar. What the fuck. 

Failed rapper yg aku kenal: Akbar, Fabulous Catz,  Altimet, and, maybe this might hurt some of fans, Ahli Fikir. Sayang, aku admit ahli fikir mmg banyak lagu best, lirik best and vdeo clip gempak. Tapi awful rap. Seriously, tak ke korg perasan mamat yg kulit gelap tu rap lenggok dia sama je dalam apa2 lagu pun? Fuck it, dats not rap, thats a joke.

"Jangan jadi macam saya" kata Altimet.
Sekumpulan kucing yg tak pandai rap.


Aku tak blame sesape pendengar yg kata rap dorg ok and takde masalah. I dont blame any listener who's the kind of people who think that by saying Yo Yo and citing lyrics in fast tempo is already a rap. 

I must say that im a huge fan of Hip hop and im influenced with many of the rap songs. Aku dah minat rap dari sejak aku kenal Too Phat n Eminem 10 tahun dulu. And aku ley kata Too Phat, atau Malique and Joe Flizzow adalah rapper terbaik pernah ada kat Malaysia. Maybe ada yg akan kata, " Ala, jgn nak banding dgn Too Phat, dorg dah lama memang la". Memang dorg dah lama, tapi kenapa aku rasa rap dorg masa zaman dorg baru jadi rapper dulu still the best cam sekarang? Dude, rap still music. Macam penyanyi lagu biasa jugak. Takkan nak tunggu 10 taun baru nak ada suara sedap. Hip Hop is an art, it needs talent. Bukan just, "eh, aku da boring jadi pelawak, aku rasa nak jadi rapper la. Tengok cam senang je ".

Malique n Joe dizaman bujang.

Selain Too Phat, ada lagi rappers lain yg best. Tapi tradisi kat Malaysia, yg tak nyanyi lagu Melayu banyak takleh masuk radio. Macam Point Blanc, Poetic Ammo, Pop Shuvit, and apa lg tah. Dorg awesome. 

 Korg terfikir tak, US yg negara dia penuh dgn rapper, especially black. Yg mainstream dah beribu, lum campur yg underground lagi. Tapi kenapa dalam ramai2 black rapper tu betul2 femes Ludacris, P Diddy, B.O.B , Dr Dre, Kanye West, Snoop Dogg, n ada lagi yg aku tak ingat. Sebab dorg genius. Actually, untuk nilai rap tu bagus ke tak bukan dari lagu atau cara org tu rap. Tapi dari lirik dia. And genius rap kat Malaysia aku boleh kata Malique. Joe is also a good rapper, but he is more to rap style rather than lyrics and creativity.
Ramai yg kata, rap dalam BM lebih susah dari rap dalam BI. Aku tak nafikan, sbb rap tu sendiri dah padan dgn english slang. Tapi Malique adalah satu-satunya rapper yang bila rap dalam bm, mudah difaham, sedap dengar, fun, and paling penting tak bunyi cam syok sendiri.

P Diddy

Snoop Dogg


Now, kenapa aku kata rapper2 yg aku mention tu fail? Sebab ikut pemerhatian aku dlm 'pendengaran' lagu Hip Hop nie, ada banyak key-key point yg buat seorg Rapper tu berjaya and rapper Malaysia yg fail tu takde keypoint nie. And ikut opinion aku, here's the key point that our newly born rapper didnt have.

1) Meaningful and creative lyric.
- Nie keypoint paling penting untuk someone tu jadi rapper yg proper. Belum pernah dalam sejarah, rapper tu nyanyi rap, tapi lirik n rhytm (lenggok) rap tu composer atau lyricist yg buat. Tak pernah oke. Tapi kat Malaysia, tu dah biasa. Komposer bagi lirik, " Ha, pastu ko rap camnie ea, pastu ko cakap yo! yo!" Fuck. Rap tu satu confession dari rapper tu sendiri. Atas dasar pemikiran rapper tu sendiri. Lirik rap takley orang lain buatkan. And lyric tu jugak tak bley 'lame' atau basi, atau terlalu straightforward . Fan suka tgk camne creativity rapper tu rhyme kan hujung ayat rap dia. Kalau hujung 1st sentence 'ku rasakan' then 2nd sentence 'ku biarkan', itu tersangat lame. Tengok Malique punya rap camne, macam2 perkataan yg jarang jumpa dalam kamus pun dia ley guna untuk rhyme kan ayat, tapi still relevant and tak lari.. Fan hip hop benci rapper yg guna lyric yg tak creative and ikut2 orang. Tak caya? Tanya LL Cool J kenapa dia kena boo atas pentas, and 3rd album dia tak laku walaupun 1st album dia dapat platinum. 

Lyric rap dalam lagu "Senyum" yg aku suka. 
" Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka, kalau habis abjad aku rap dgn angka"
seriously cool doh.

2) Rapping Style
Kalau ada org ajar nak rap camne lenggok dia, and ko kena ikut bulat2 tampar je dia. Seriously, theres no how-to-rap. Just make rhytm atau lenggok rap tu kena various and tak mendatar je, ikut tema lagu tu, creative tukar nada dia ikut makna lirik tu and ikut style sendiri. Bukan just main bantai cakap laju2 pakai baju labuh, and topi senget pastu cakap "oh, aku penyanyi rap yg hebat!" Cuba try dgr lagu Alhamdulillah , Senyum, and sume lagu Too Phat atau Malique, ada tak bunyi rap dia sama je? Tak kan. Then cuba compare dgn Dani Ahli Fikir punya rap, bunyi dia sume ala2 nada bertanya..dari debut dia dlm Alhamdulillah sampai la sume lagu Ahli Filir sampai skang dia solo bunyi camtu gak rap dia. Thats not rap. Maybe ada yg akan kata, " Sumer org ada style masing2, biarla tu style dia.." Jgn confuse, style dgn bodoh banyak beza tau? Sori kasar ;P

3) Identity
Dulu aku fikir gak asal la Snoop Dogg yg rap slow gile and gaya cam mat lalok tu album sale boleh skyrocket. Tapi think about it again, tu la identity. Identity nie lah yg beza kan setiap rapper dalam dunia nie. Snoop Dogg identity dia rap slow tapi kasar, lyric dia more to sex, drugs, and foul words. P Diddy plak style dia rap dia more to ballads. Lyric lebih ke arah love, life, and sadness. 50 cent lebih kearah maki orang and about gangsta. Identity ni yg selalu buat fan tertunggu2 apa idea rapper nie dalam album2 yg baru. 
Oh and, identity bukan just baju sweater, jeans labuh, spect hitam frame kaler hijau  and pakai cap senget. Aku pun pelik la, malysia dah panas2 camni, ada org pakai camni. Rilek ah brader. Eminem rap pakai singlet jer, femes gak. Korang baju dah cam orang bunian (elf), rap bukan bagus pun.
Kan dah cakap, spect frame kaler hijau



4) Honesty
Macam yg aku cakap tadi, muzik Hip hop nie is like a confession. Apa yg rapper tu rasa dia akan ekspress melalui rap dia. Berbeza dari lagu, lyricist kena edit lirik tu sebab tak semua yg nak dikatakan boleh ngam dengan arrangement lagu dia. Tapi rap nie special, sebab dia bebas. Kalau rasa nak maki jiran, sebab dia selalu pinjam kete korg, kutuk je bulat2 dalam rap. Tapi takdelah aku suh rapper Msia kutuk org. Boleh kena ban nanti. Rap sama lebih kurang cam tulis blog, kena la jujur kan. Baru nampak identity sebenar, and org pun suka. Bagi aku, rapper yg 'mati' adalah rapper yg terikat dgn komposer and global wants. Sebab dorg terpaksa atau secara rela buat rap ikut apa yg komposer and market nak. Contoh, Black eyed peas, Lil Wayne n sewaktu dgnnya.  Dulu oke. Now asyik about sex, party and glamorous. Buat lagu dorg forgettable sbb takde meaning.
Teringat ayat BOB dlm lagu Airplane 

"Yeah somebody take me back to the days
Before this was a job before I got paid
Before it ever mattered what I had in my bank
Yeah back when I was trying to get into the subway
And back when I was rapping for the hell of it
But nowadays we rapping to stay relevant
I'm guessing that if we could make some wishes out or airplanes
Then maybe oh maybe I'd go back to the days
Before the politics that we call the rap game
And back when ain't nobody listened to my mix tape
And back before when I tried to cover up my slang
But this is for the Decatur what's up Bobby Ray"

B.O.B sendiri ckp yg dia tak berapa suka sejak jadi mainstream rapper. Kalau boleh dia nak balik masa dia mula2 start rapping underground dengan bebas. Dia lebih suka rap sebab minat daripada rap sebagai kerja and terpaksa buat apa yg orang nak. Slang kena cover, pastu content rap kena ikut permintaan global, baru recording record untung. Tu ikut fahaman aku lah. Taktau law dia maksudkan lain. heheh.


Eminem yg terkenal dgn identity
ganas n sexual content dlm rap dia..
Apa pun cam biasa dalam entry2 sebelumnya pun, aku de cakap. Aku tulis sumer nih bukan untuk offend sesape. And bukan semata2 nak kutuk rapper malaysia nih. And jauh sekali nak tunjuk pandai, Just expressing my unsatisfaction and state whats wrong dalam opinion. Aku bukan jenis blogger yg sumer benda nak cekup kat google then tampal kat blog. And aku tak tulis untuk please everyone. I write cuz i want to. And aku taknak japgi ada yg komen dgn ayat clishe macam " tak baik, kita kena sokong industri muzik kita" ataupun " at least diorg mencuba".
Takyah k. Aku tak suka . Ehem3. K ar, haus. Nak buat nescafe jap makan dgn biskut tiger jap. 
Chow.
;)

best ke tak best? 

6 Responses so far.

  1. oh, baru perasan panjang gile entry nie. mustahil ada yg akan baca all the way. =_____=

  2. aku baca smpai abes kot....aku baru dapat idea nk critic malaysian rap...thanks to u...i dun need 2...XD

  3. haha...really? high 5 ckit! XD

  4. pop shuvit is the best!!

    lagu fav aku skater's anthem..

  5. aku suka lagu old school rocker...

  6. rappers yang kau listkan semua mainstream shit. kau ni pendengar radio sejati kan? P Diddy really?

Post a Comment

anda pilih teh ais yang berbayar atau comment yang free?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...