The Kickass Rule

We are all chasing shadows, aren't we?

Drop some comments
Di 'Story' kan oleh : El Monday, March 28, 2016 tepat kul 9:39 PM 1 Comment

Wedding.

Aku benci kenduri kahwin, for three main reasons:


 1) It’s crowded; Too many people, kau kena datang awal kalau tidak kau tak dapat parking, tak dapat tempat makan atau tak dapat udara.

2) It’s hot; believe me belum pernah lagi ada wedding orang melayu yang bukan anak datuk dan tan sri, buat wedding dalam dewan air cond. It will be steamy hot under the canopy, lepas tu makan lauk berempah lagi, imagining alone makes me suffocate already.

3) The event itself; seriously how do you picture typical malay wedding? Growing up in kampungs, I imagine loud noises everywhere. Semua jenis bunyi bising dan menyakitkan telinga boleh bergabung, bersatu padu. Pertama, bunyi lagu melayu 70-an berdentum di speaker, “Oh Fatimah… gadis aaayuu..” Suara tetamu-tetamu bersembang, “Man!! Alahai baru dating ye ko..mana orang rumahnya?” bunyi motor, bunyi periuk tambahan ketang ketung ketang ketung dengan laungan dari ahli rewang “Mana air? Weh Jibam, mana air sirapnya dah isi belum?” lepas tu tambah dengan bunyi budak menangis, suara sekumpulan gadis hijabist ketawa sesame lawak sendiri yang tak kelakar dan tambah sekali lagi suara makcik ketua rewang tadi “AIR SIRAP TADI DAH ISI KE BELUM?? Orang nak makan dah nak tercekik dah tu!!”


Oh dear, so miserable. Aku tak boleh bayang jadi pengantin dalam suasana macam ni. Panas, bising, tak selesa, lauk tak sedap. I probably would kill myself.

So, here’s my idea. Why not we change the miserable traditional malay wedding to make it seems more, if not too important, make it emotional and significant.

Let’s think of what is important and remove what we don’t require for a real wedding ceremony. You need bride and groom. Bridesmaid sorang, Best Man sorang. Tk guna ajak bridesmaid ramai-ramai, kalau diorang niat cuma nak masuk Instagram je. Parents and in laws diutamakan. Siblings, saudara rapat, dan kawan-kawan terdekat. Member yang kau kenal 15 tahun lepas masa main guli tak payah ajak pun takpe. Bagi kad jemputan by hand pada yang hadir dan one of your family perlu jaga pintu masuk untuk kenal pasti siapa yang datang untuk pastikan tiada aktiviti sindiket makan free.


Aku nak wedding aku lebih bermakna, so 50 guests for me is good enough. I have the silence, I have enough air to breath dan pastikan majlis berjalan dalam dewan kecil berhawa dingin. Aku mahu organizer event yang dipilih dari member aku buat slideshow untuk ceritakan secara ringkas kisah hidup aku dan isteri aku dari semasa kecil. It’s important to give the details a bit to make sure the wedding’s spotlight is spot on, and its objective is shot in its correct projectile path; which is for the brides and groom. Not for pakcik makcik, for the how much the hantaran costs, and not for gadis hijabster to take selfies on my RM3000 “pelamin”.


For me, I am interested in western style; in a way that they will let their chosen closest person to give out a speech. I want my best friend to give a speech, which I will neither edit them out or see him write the speech with my knife at his neck, I can accept any bad jokes or shameful skeletons let loose from my closet, coming out of my retarded friend’s unrated speech.
I hate wearing traditional malay warrior clothes, it looks heavy, uncomfortable and disturbing. I think that will be the chance for me to put on some tux with a long coat, making me looks like 1800’s magician ready to show some shit ton of actions. Without the hat, of course. Not being narcissistic, but I like my hair revealed.


I will also pay some good buskers to play songs for the entire rather quiet dining session. The only noice you’ll hear will be the acoustic guitar and the sound of a spoon and fork. Menu utama, nasi biriyani dan nasi kukus. Damn sedap kot. Nasi minyak is so yesterday like my pair of socks. Lauk; Ayam goreng, kari daging, ayam masal sambal, sayur, salad, ulam, sambal belacan, fuck it taruk satu kedai makan situ terus lah. Menu special, kambing golek, ice cream sundae, cendol, chocolate moist, Nutella sandwich. Diabetes will come at ya bruh.



Mahal? Nampak grand? Apadehal, guests pun 50 orang je. Sorang hulur lah rm200. 



"Siapa diorang ni ayah?"
-"Entahlah Lisa, Diorang datang ni nak makan je"



     

best ke tak best? 
Di 'Story' kan oleh : El Sunday, February 14, 2016 tepat kul 3:44 PM 0 Comments

Kita diberitahu 1.5 juta rakyat Bangladesh akan dibawa masuk menjelang tahun hadapan. Semua rakyat Malaysia panik, gelisah dan tak tentu arah. Ya betul, semua bencikan pemandangan di bandar-bandar yang nampak seram dipenuhi mat bangla dan mat nepal. Ini betul. Aku pun menyampah. Naik lif bau bangla. Naik LRT bau bangla. Kejap lagi silap silap ada orang jual perfume bau bangla. Cibai betul.


Tapi bila aku tengok dari sudut industri, kemasukan bangla ni memang tak boleh nak dielak. Disebabkan satu punca utama; peluang pendidikan Malaysia yang terlalu banyak dan murah. Ya betul, murah. Look at the bright side, Malaysia ada banyak institut pengajian yang ditanggung kerajaan yang menyediakan sijil kemahiran untuk pelajar yang tak mampu masuk ke universiti; Politeknik, Giatmara, IKBN, ILP, dan banyak lagi institut kecil. Now, it maybe a good way to achieve higher education level di Malaysia. And it did. Politeknik juga banyak hasilkan tenaga kerja yang berkualiti.

Masalah sekarang, setiap tahun berapa ribu graduan dari institut-institut ni? You can say around 10,000. Aku malas google, so aku anggarkan je. Tapi dalam setahun kita boleh kira berapa banyak je peluang pekerjaan yang dibuka untuk level orang berpendidikan. Sebab dalam mana-mana industri pun akan perlukan lebih ramai pekerja buruh dari pekerja berkolar. Itu common sense. 

So, kau tak boleh nak compare pengangguran rakyat Malaysia dengan jumlah pekerja Bangla di Malaysia. Kau suruh budak lepasan ILP panjat bangunan 30 tingkat untuk welding, atau angkat bar besi 20kg kehulu kehilir, mahu ke dia? Mungkin kalau dibuat pun dia akan complain "Ini kerja bangla. Apa aku pulak yang kena buat?". Ye, pekerja kita akan complain kalau buat kerja susah, sebab kita Melayu. Sebab semua orang melayu nak kerja jadi supervisor, jadi boss, duduk dalam tempat air cond. Semua orang nak selesa. Semua orang nak easy work, easy money. Sedangkan ramai graduan yang selepas habis belajar terus buntu tak tahu apa nak dibuat, tak tahu apa kebolehan diri sendiri. Lepas tu mereputlah menganggur lepak atas motor.

Aku tak sokong kemasukan Bangladesh, memang betul tak. Tapi kebanyakan industri tak ada pilihan. Bila aku nak memilih ahli team untuk project, aku akan utamakan orang Melayu, Sebab apa? Sebab orang melayu biasanya lebih bijak, ada akal, ada idea dan ada skill. Tapi sayangnya, yang melayu cuma tinggal yang dah berusia. Tak ada pelapis melayu muda. Semuanya yang membesar dizaman habis SPM terus cari kerja, bukan berlumba masuk kolej. 

Ramai yang mempertikaikan keputusan kerajaan. Ramai yang memberontak. Ada yang marah "Ramai lagi rakyat Malaysia yang menganggur kenapa tak utamakan orang kita?". Masalahnya yang ramai menganggur di Malaysia kebanyakannya yang berkelulusan. Ada sijil, diploma dan degree. Yang diperlukan cuma orang yang boleh buat kerja buruh, yang aku jamin none of these folks sanggup buat.

Tapi itulah, siapa taknak kerja selesa. Peluang pendidikan murah, siapa taknak cuba. Sedangkan industri pula perlukan 1juta pekerja buruh dan cuma 10ribu orang Melayu yang berminat. Then again, kita berbalik pada kesimpulan yang sama. Tiada pilihan lain.





  

best ke tak best? 
Di 'Story' kan oleh : El Thursday, January 28, 2016 tepat kul 7:18 PM 2 Comments

Gua baru je layan lagu Adele - All I Ask.

Anyone yang jenis jiwa dia sentimental macam aku, dia akan tahu betapa besarnya impak lagu Adele terhadap jiwa kita setiap kali dengar. Most of the time, lagu Adele akan buat aku rasa teringat waktu waktu dulu, good old times, but now everything have changed. Lagu All I Ask is one hell of a reminiscence recaller. And I just made that term up.

So aku teringat juga dulu, about 4-5 years ago I was youthful. Banyak free time. Boleh menulis blog lagi tu. Gadis skandal bersepah sana sini. Kawan gadis cun bertebaran seluruh pelusuk dunia. Silap silap kalau angkat karpet pun boleh jumpa awek menyorok bawah tu.

I have no idea since bila, either since ekonomi Malaysia jatuh, atau since gadis-gadis mula sedar aku ni takde apa-apa daya tarikan dan takde fungsi dalam kalangan masyarakat setempat, aku mula rasa sunyi. Akhirnya, lama kelamaan aku dah terbiasa jalani kehidupan sebegitu, cuma berkawan dengan semua orang, dan tak ada skill mengorat gadis.

Selain dari tu, seperkara lagi yang berubah, adalah aku. Dulu aku pandai tulis blog. Kalau mula taip mukadimahnya kosong, macam belia yang tak ada wawasan, tapi masih boleh karang panjang panjang. Tapi sekarang, bila start menaip tadi rasa macam boleh pergi. Rasa macam point dan motif penulisan padu betul, lebih padu dari tomyam kedai Che Nor tepi kedai bengkel ekzos tu. Menaip dengan semangat yang berkobar kobar , Rasa nak kibarkan jalur gemilang pun ada.

Last, last jadi macam. "Kepala bana apa yang aku tengah merepek ni sial?"




Gambar kepala bana Adele.





best ke tak best? 
Di 'Story' kan oleh : El Saturday, November 21, 2015 tepat kul 3:31 PM 1 Comment

These are the story of Osama Laden listed chronologically:



1) 10 years hunting and bombing by US top agencies. He was still alive and hidden.
2) When the popularity sink, he was suddenly killed by Navy Seal in his house.
3) Osama Bin Laden body was said not buried, but "dropped in the ocean".
3) Shortly after the mission, all 22 members of Navy Seal team 6 who were in that mission was killed in a helicopter "attack". Black box of the chopper was not found and was claimed lost in the "flood".
4) Osama's son and wife died on a plane crash. Which ended his predecessor.

5) Al Qaeda's popularity went down. 
6) Now, IS formed of nowhere and take turns of the terrorism. 

Do not get fooled.


best ke tak best? 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...